Trivsel och ordningsregler
1.”Din” bostadsrätt…
Att bo i bostadsrätt skiljer sig en del från alla andra former av boende.
Tillsammans förvaltar vi huset som vi bor i samt övriga gemensamma utrymmen. Det innebär att vi också har ett gemensamt ekonomiskt intresse av att den sköts på bästa sätt. Vi har ett större inflytande över hur allt fungerar. Alla tillgångar och skulder i föreningen ansvarar varje boende för. Vi delar även på ansvaret till låneinstitut och myndigheter.
2.Visa hänsyn
Att visa hänsyn för varandra är extra viktigt mellan kl 22.00-07.00. (respektive 10.00 lördag, söndag och andra helgdagar)
Undvik störningar genom att tänka på följande:
- Anpassa volymen på din TV, dator, spel eller stereo så att du inte stör kringboende. Vid öppna fönster hörs allt mycket mer
- Undvik att gå med hårda skor inomhus eller smälla i dörrar och dylikt, eftersom detta är ljud som lätt fortplantar sig i golv och väggar.
- Borra eller spika inte i väggen efter klockan 20.00.
- Du ansvarar att även att dina gäster inte stör grannarna. Detta gäller även inhyrd fackman.
- Att ha fest är trevligt, men informera gärna dina grannar i god tid innan. Acceptansen brukar öka markant om man har blivit informerad. En bra regel är att sänka ljudnivån ju senare det blir på kvällen. Tänk även på ”glada” samtal utanför huset efter 24.00.
- Spola inte ned vätskor (t.ex. matolja/fett/deg) eller föremål i diskho, handfat eller toalettstol som kan orsaka stopp i fastighetens avlopp. Du är ansvarig för dina egna avlopp och golvbrunnar fram till och med vattenlåset. Sanering kostar dig annars ca: 2000 sek.
3.Sunt balkongvett
En balkong ger möjlighet att njuta lite extra av vackra väder och värme. Tänk på att blomlådor måste sitta på insidan av balkongräcket. Det är lätt att övervattna blommor vilket kan ge dina grannar under en obehaglig överraskning. Använd ordentliga fat eller ytterkrukor så undviker du enkelt problemet. Ställ absolut inte lösa föremål på balkongräcket.
Det är ej tillåtet att vädra/ skaka mattor och sängkläder på balkong (ÖV) då damm och dylikt kan ramla ner på undervåningen.
Av hänsyn till grannar och brandsäkerhet är det heller inte tillåtet att grilla på balkongen.
Tobaksrökning är inte förbjudet, men tänk på att de finns grannar.
4.Sophantering och återvinning
Undvik problem i soprum genom att alltid knyta ihop soppåsen innan du slänger den. För allas trivsel får ingen ställa soppåsar utanför ytterdörren, inte ens för en kortare stund. Grovsopor, el-artiklar, färgrester m.m. lämnar du själv till kommunens återvinningscentral (ex SÖRAB). Är du osäker på vilka rutiner som gäller för sophantering och återvinning, se informationen i soprummet.
Släng ej kartonger UTAN att trycka ihop/dela upp eller skära dessa i mindre bitar.
Småsaker i form av elfall tex mobiler, en datormus etc kan slängas i elavfall i soprum.
Matavfall slängs i bruna kärl, tänk på att stänga påsen ordentligt för att undvika dålig lukt och flugor.
Felaktig hantering av avfall i soprummet kostar föreningen extra pengar.
Är det något avfall som lämnas i soprummet som måste forslas till Sörab, tar styrelsen ut en kostnad på 500 kr som drabbar föreningen.
5.Ditt husdjur
Har du husdjur som vistas utanför lägenheten finns det några saker du behöver tänka på för trivsel och säkerhet. Du ansvarar för att de inte förorenar runt fastigheterna, och för hunden gäller alltid avföringspåse.
Hundar skall hållas kopplade inom området. Som kattägare är det din skyldighet att hålla uppsikt över ditt husdjur.
Av hygieniska skäl är det inte tillåtet att mata fåglar från balkong, fönsterbrädor eller på marken. Maten drar lätt till sig skadedjur som möss och råttor.
6.Gemensamma ytor
Vår gemensamma ”väg” är även en lekplats för barn. Kör inte bil eller annat fordon inom området så att fara, störning eller annan olägenhet uppkommer. Självklart ska alla se till att vara rädda om planteringar och annan gemensam utrustning, Bilparkering inom boendeområdet är förbjuden.
In och utlastning begränsas till 10 minuter, vid tillfällen där det behövs längre tid kan parkeringstillstånd fås av styrelsen, kontaka styrelsen för detta. Styrelsen mailar då in att bil ej skall lappas under en viss period. Tänk också på att försöka ställa bilen så att andra bilar eller räddningspersonal kan åka förbi.
Området bevakas av parkeringsvakter enligt gällande avtal med föreningen.
Det är absolut förbjudet att tvätta bilar och andra motordrivna fordon inom området.
7.Förråd tillhörande lägenheten
Använd gärna plastlådor med förslutna lock, så slipper du lägga saker direkt på golvet och riskera fuktskador. Förvara inte värdesaker i ditt förråd och håll det låst även om du inte använder det. Var uppmärksam på att lås och dörrar fungerar för att undvika objudna gäster. OBS! Det är ej tillåtet att ansluta egen utrustning till eluttag i förrådet. Så som värmeelement, frysskåp eller annan utrusning för eget bruk, laddning av trädgårdsredskap och användande av elverktyg för trädgårdsskötsel .
Förrådsbyggnaden ansvar respektive boende för när det avser skötsel.
8.Hyrd parkeringsplats
Skador på träräcke och annan utrustning för elmotorvärmare orsakat av dig eller av ditt fordon orsakade genom oaktsamhet kommer att debiteras innehavaren.
Större oljeläckage skall direkt åtgärdas; då sanering krävs!
Läckage (olja, motorbränsle, spolarvätska och kylarvätska) från bilen ska åtgärdas omedelbart då det kan skada asfalten.
Parkeringsplatsen hyr man av föreningen vilket innebär att du ansvarar för renhållning och vinterskötsel av din p-ruta se övrigt separata p-regler.
9. Snöröjning
Vid snöfall skall trapporna till övervåningen och trapporna nere, samt rullstolsrampen hållas snöfri.
Enligt föreningens stadgar har bägge lägenhetsinnehavarna på plan 2 har delat ansvar när det gäller rengöring av trappa och altan från is och snö.
Skulle en person komma till skada på grund av bristande snöröjning kan du bli skadeståndskyldig.
10.Lite annat
På SBC hittar du info angående din lägenhet så som avier osv. samt här på vår hemsida.
Hemförsäkring är ett måste. BR tilläget har föreningen gemensamt.
Boendes ansvar för avlopp gäller ned till vattenlåset.
Det finns ventilationsfilter i samtliga lgh, dessa byts och underhålls av boende. Det är standardfilter ventil 90 och finns på tex Bauahus. Finns pollenfilter att köpa för de som behöver det.
11.Rökning förbjuden
Visa hänsyn gentemot dina grannar och barn genom att inte slänga fimpar och portionssnus på marken. Det är inte tillåtet att röka i soprummet.