Parkeringsregler
Regler vid parkeringsplatsuthyrning i HSB Brf Odenslunda, Upplands Väsby
- Parkeringsplatser i Brf Odenslunda är till för medlemmar i Brf Odenslunda.
- Grundregeln är att alla som önskar, ska erhålla en parkeringsplats innan någon får hyra fler.
- För att få hyra en parkeringsplats måste behov föreligga.
- Om det uppstår kö för att erhålla en parkeringsplats, gäller följande regler:
a. Den boende som står i kö för att få byta parkeringsplats till en annan har alltid förtur.
b. Den boende som ställt sig i kö för en plats till familjens första bil har alltid företräde, gentemot en boende som står i kön för sin andra parkeringsplats även om dennes kötid är längre.
c. Vid överlåtelse av bostad så får boende ta över befintlig parkering om så önskas, dock högst 1 parkering. - Observera att det inte är tillåtet att inneha parkeringsplats för släpkärra, husvagn, husbil eller lastbil som är bredare än en normal personbil.
- Den som fått en parkeringsplats till sin andra bil riskerar att få lämna denna plats till boende som önskar sin första p-plats. Uppsägningstiden för den andra parkeringsplatsen är alltid en månad.
- Parkeringsplatserna är endast avsedda för bilen/motorcykel som är skattade och besiktigade, alltså inte för uppställning av fordon. Tillstånd för tillfällig uppställning kan fås av Brf Odenslundas styrelse efter ansökan och kan till exempel gälla vid tillfälligt boende på annan ort, sjukdom eller vinteravställning.
- Parkeringsplats kan komma att sägas upp av styrelsen om skäl föreligger: I de fall skador uppkommit orsakade av den hyrandes fordon, både när det gäller mekaniska skador(avbärareräcken och motorvärmare uttag). Samt utsläpp av olika vätskor (läckage) som skadar mark och miljö. Hyrande kan bli ersättningsskyldig för reparation och sanering, i sådana situationer skall styrelsen informera vederbörande. Sker ingen förändring inom en månad kan styrelsen säga upp parkeringsplatsen omgående.
- Vid byte av P-plats, ändring av hyresavtal tar förvaltaren ut en avgift på 900 kr + moms för närvarande. Vilket innehavaren får betala.
Frågor och svar om parkeringen för bil och motorcykel
Hur gör jag om jag vill ha en parkeringsplats?
Då ska du ringa till SBC, 0771 722 722. Det är de som administrerar allt rörande parkeringsplatserna, både kontraktsskrivning och eventuell köhantering. I föreningen har vi 14 platser vid Herrängsvägen och 18 platser med motorvärmaruttag bredvid sophuset. Finns också en handikappsparkering som ej kan hyras.
Kan jag byta parkeringsplats?
Ja, men SBC tar ut en avgift för hanteringen. Kostnaden vidaredebiteras av föreningen till den hyrande. För närvarande är avgiften 900 kronor + moms.
Får jag ställa bilen utanför dörren medan jag lastar i och ur?
Ja, enligt Aimo, som sköter övervakningen i området, är det tillåtet att ställa bilen utanför fastigheten i max 10 minuter. Står man längre riskerar man böter. Har man behov av att parkera utanför fastigheten en längre tid, exempelvis vid flytt eller om man anlitat hantverkare som måste ha tillgång till sin bil, kan man nu ansöka om ett tillfälligt parkeringstillstånd. I ansökan ska anledning och tid för uppställning anges och gärna bilens registreringsnummer.
Ansökan ska göras skriftligt via e-post och i god tid till styrelsen. Tillståndet sedan är ej fysiskt, vi i styrelsen mailar Aimo och ger dem informationen.
Finns det någon gästparkering?
Ja, det finns fyra platser på parkeringen vid Herrängsvägen som är till för gäster som kostar pengar ELLER så kan ni utnyttja outhyrda parkeringsplatser, mer info se flik gästparkeringar.
För betalgästparkeringarna sker betalning med SMS eller använda appen MobilPark, finns att ladda ner för iOS och Android.
Brf Odenslunda zon är 3610
Får jag tvätta bilen på föreningens område?
Nej, det är inte tillåtet att tvätta bilen på området. Smutsvattnet från biltvätt innehåller föroreningar såsom metaller, olja, rester från däck och vägbana samt kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa är skadliga både för människor och för miljön. Om föroreningarna hamnar i dagvattensystemet leds de i de flesta fall direkt ut i närmaste vattendrag och till slut ut i Mälaren, varifrån vi tar vårt dricksvatten.
Får jag köra bil inom området?
All bilkörning inom området sker på de gåendes villkor och med omdöme och hänsyn. Vägarna inom området ska betraktas som körbara gångvägar. Hastigheten bör begränsas till 10 km/h då gångvägen även är en lekplats för barn. Ett barn som kommer utspringande skymd av en buske dyker upp väldigt fort och det gör även föreningens husdjur!